En hundinstruktör som bloggar om hundar, hundträning och vardagsliv

tisdag 19 oktober 2010

Att byta foder

Hur byter jag från ett foder till ett annat?

Det här är en fråga som jag får en hel del på mina kurser. Oavsett om det handlar om att byta från valpfoder till vuxenfoder eller om man vill byta märke för att det märke man använder inte fungerar så är det bra att veta hur man praktiskt ska gå till väga. Man kan inte bara köpa en ny säck av ett nytt foder, fylla skålen och ställa framför hunden och tro att det ska gå vägen helt problemfritt. Det kan gå bra, men man ska vara försiktig.

Övergången från valpfoder till vuxenfoder kan gå smidigt, speciellt om man har bestämt sig för att köra med samma märke. Oavsett så bör man räkna med en övergångsperiod då man blandar de båda fodren i samma skål. Man börjar med (1) 25% av det nya och 75% av det gamla, går över till (2) häften/hälften och kör sen (3) 75% av det nya, 25% av det gamla. Det är de tre allra enklaste stegen. Om man har en könslig hund kan man börja med mindre del av det nya och öka lite i taget istället för de stora stegen med fjärdedelar jag beskrivit.
Jag hjälpte en familj att gå över från valpfoder till vuxenfoder med deras hund som var flera år gammal. Hunden hade varit kinkig och i djuraffären gav de bara rådet att "ge hunden det som går ner". Där började jag med att använda det nya fodret som belöning, och sen blandade jag hälften/hälften direkt och sa åt familjen att fortsätta så tills den nuvarande gamla säcken var slut och sen bara köpa vuxenfoder.

Om man ska byta fodermärke eller kanske t o m sättet på vilket man utfodrar hunden, t.ex. gå från torrfoderkulor till hemlagat eller blötfoder, så ska man räkna med att övergången tar ca 6 veckor. Hundens hela system måste få tid att vänja sig. Går det smidigt och utan problem så förlorar man inget på att göra det långsamt. Om det inte går lika smidigt utan man kanske får besvär så har man gott om tid att vänja hunden vid det nya. Man ska inte ge upp efter en vecka, utan låta det ta 6 veckor.

Det kan verka självklart, men kom ihåg att bara för att hunden får två foder samtidigt så ska den inte ha dubbla portioner. Läs på vardera förpackning och om hundens dagsbehov är 2 dl av det gamla men en dl av det nya så ska hunden ha 1dl av det gamla och ½ dl av det nya när den får hälften/hälften.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar