En hundinstruktör som bloggar om hundar, hundträning och vardagsliv

måndag 30 augusti 2010

När ska man gå valpkurs?

Valpkurs ska man gå så snart som möjligt med sin valp eftersom att en valpkurs inte bara handlar om kontakt med ägaren och inkallning. En valpkurs handlar allra mest om socialisering med andra valpar.

Valpar är i den sociala fasen t o m sin 16:e levnadsvecka (vissa hävdar 20:e) och mottaglig för miljöträning t o m sin 20:e levnadsvecka. Detta innebär att man bör ha påbörjat valpkurs och helst gått ett tag när valpen är 16 veckor gammal.

Även om man inte går valpkurs i en stor grupp, det kanske bara är några få deltagare med (t.ex. om du har valp mitt i vintern), så får din valp ovärderlig social träning när den leker med dessa valpar.

Jag rekommenderar att man anmäler sig till en valpkurs så fort man vet när valpen kommer hem, då vet man att man får en plats. Vissa tider på året blir kurserna lätt fullbokade. Om du har en vintervalp, fråga instruktören vad han/hon kan erbjuda för alternativ om kursen inte blir av pga av för få deltagare. De flesta instruktörer startar inte en kurs med färre än fyra valpar.

Det är viktigare att gå valpkursen tidigt än att vänta på att alla vaccinationer ska bli klara. Om du ändå känner att jo det vill du nog, kolla efter instruktörer av intresse redan när du bokar valpen och håll utkik efter en som startar en kurs precis efter att du har låtit din valp få sista sprutan vid 12 veckors ålder.
En del instruktörer tar inte emot valpar före 12 veckors ålder medan andra (liksom jag) bara har som krav att valpen ska ha fått en vecka att installera sig i hemmet först och därför som minst bör vara 9 veckor gammal.


Det kommer fler inlägg om valpar och valpkurser så småningom. Om du undrar hur en valpkurs kan se ut gå in på den här bloggen och välj etikett "Kursblogg" eller "Valpkurs" i högerspalten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar