En hundinstruktör som bloggar om hundar, hundträning och vardagsliv

tisdag 24 augusti 2010

Dressyrhalsband SprayCommander

Reklamen damp ner i brevlådan igår.
Det här är alltså en s.k. antiskall-produkt. Suck säger jag bara!


Varför väljer man att använda sig av ett antiskall-halsband? Jo troligtvis för att man anser att man har försökt allt man känner till för att få hunden att sluta skälla t.ex. i bilen, när det ringer på dörren etc. Eller för att man helt enkelt inte orkar engagera sig och vill ha en quick-fix, men jag vill inte riktigt se att hundägare skulle vara så pass ointresserade av sin hunds bästa.

Fungerar det? Ja visst, när hunden har den på sig så skäller han/hon inte. Men när man tar av den eller när sprayen tar slut så är man tillbaka på ruta ett. Hunden har ju nämligen inte lärt sig någonting!

Varför skäller hunden? Om hunden skäller i bilen så kan det vara p.g.a. stress, hunden får utlopp för sin stress när den skäller, den får ett sätt att hantera situationen den inte riktigt förstår. Det kan också vara så att hunden skäller i bilen för att den blir överexalterad och glad, den kanske vet vart den ska och vill dit så fort som möjligt. Sen kan det faktiskt också vara så att hunden skäller på allt som finns utanför bilen som den rusar förbi.
Varför hunden skäller på ytterdörren behöver jag nog inte ens förklara, det är ju naturligtvis som att säga ”Det kommer nån! Det kommer nån!”
Och, oftast utan att vi vet om det, så bekräftar vi hundens beteende med våra egna reaktioner/handlingar.
Det kan ju också vara så att hunden skäller utanför matbutiken när man bara ska in och köpa ett paket mjölk eller en läsk, och då handlar det ju om att hunden inte fått lära sig att vänta på det viset.
Och visst kan det vara så att hunden skäller när man lämnar den ensam helt enkelt för att säga ”gå inte, gå inte”.

” Halsband med sprayfunktion Spray Commander.
Utlöser en dusch när du använder tillhörande fjärrkontroll
och används för att få bort oönskat beteende.
100% säker för hunden, även valpar. Ingen smärta, inget obehag.
Levereras med doftlös refill, citronspray kan köpas till.
Godkänd och rekommenderad av SPCA i USA.”

”100% säker för hunden… Ingen smärta, inget obehag.”? Fysiskt sett så skadar man inte hunden… fast det är inte heller helt sant för det finns ingen som har undersökt vad en sån här produkt har för fysiska effekter över lång tid. Har man citronhalsband så kan man mycket väl tänka sig att man påverkarhunden luktsinne så småningom.
Mentalt då? Ja tänk dig själv om du skulle öppna munnen för att t.ex. kritisera dina föräldrar eller din partner och då får du en dusch. Du har ingen aning om vart den kommer ifrån eller när det kommer igen. Efter ett tag börjar du förstå sambandet – halsbandet, men då har du redan hunnit bli oerhört stressad, rädd och ”on edge” av att inte veta vad som händer nästa steg du tar. Du kanske har blivit apatisk eller så klättrar du på väggarna mentalt och kan inte koncentrera dig på någonting. Och när du då förstått sambandet så kanske detta gäller bara när du bär halsbandet, men är det verkligen så bara?
Man kan aldrig veta hur en hund kommer att reagera på ett sånt här halsband. Vissa raser är oerhört känsliga mentalt och reagerar med stress eller kanske t.o.m. får en chock vid första sprayen. Och vissa har mer en läggning åt att stänga av helt hellre än att leva ut sina känslor.
(Jag kommer nog att skriva om chock framöver, det är faktiskt värre än många hundägare vet om. Jag har alltid med en redogörelse för chock på mina valpkurser.)

Men finns det då bättre alternativ? Naturligtvis!
I bilen. Om hunden skäller i bilen måste man först och främst ta reda på varför hunden skäller i bilen. Det gör man lättast genom att ta kontakt med en hundinstruktör som, om hunden skäller oavsett vilka som åker med i bilen, kan följa med på en tur och observera hunden. Man kan också filma händelseförloppet under flera olika tillfällen från lite olika vinklar (glöm inte personerna som åker med hunden) och så kan instruktören tolka hundens beteende (och människornas) genom att kolla på filmen. Men bara för att man tagit kontakt med en hundinstruktör så finns ingen 100% garanti för att lösa problemet där och då. I bästa fall säger hundinstruktören att man bara behöver ändra ett par-tre saker i bilen eller i hur man agerar för att hunden ska bli lugnare. Han/hon kan också säga att ”Det här går att träna bort genom att förändra hundens förväntan och bryta det och det mönstret men det kräver tid och att ni gör precis som jag instruerar er att göra.” I sämsta fall säger instruktören att er hund är alldeles för uppstressad och att det har tagit alldeles för lång tid för att det ska gå att träna bort på ett sätt som håller i längden, man bara skjuter upp problemet helt enkelt. I sådana fall är inte hoppet ute utan det innebär bara att det instruktören hänvisar er till en hundpsykolog som arbetar med moderna mjuka metoder.
När någon ringer/knackar på. Eftersom att jag bor i ett komplex med sex lägenheter och har ett flertal hundar hos mig på dagarna så måste jag ha ett alternativ som fungerar. Dessutom så varierar antalet hundar och vilka hundar det är som är här, och varje ny hund måste snabbt lära sig att inte skälla. Jag använder mig av några olika tekniker i kombination: vid kritiska tider på dygnet (när grannar kommer och går till jobbet) så dränker jag ljud utifrån med radion, jag har betingat ringklocka och knackning positivt, d v s när någon ringer eller knackar på så vänds hundarnas förväntan från dörren till mig (jag får alltså se hundarnas ansikten och bakom den en viftande svans istället för att hunden är blockerad av att stirra på ytterdörren.) När hundarna varit här ett tag så har de helt enkelt vant sig av med att skälla; om de inte tar kontakt med mig så sover de helt enkelt vidare. Ok, det låter kanske enkelt, men det är mycket jobb, ta kontakt med en instruktör så att teknikerna kan anpassas efter just er hund och er situation.
Utanför affären. Om du överhuvudtaget måste ta med hunden och ställa denne utanför affären (personligen är jag rädd för att få min hund stulen) så lär hunden ”vänta”. De flesta har på en grundkurs i vardagslydnad fått lära hunden att ”stanna kvar”. Om inte så känner man säkert en annan hundägare som kan berätta hur de fick göra när de gick kurs.
När man lämnar hunden hemma. Här är första steget att byta ut hundens känsla av separationsångest till en känsla av förväntan över vad som händer när matte/husse kommer tillbaka. När man gjort det och möts av en glad hund med viftande svans istället för en stressad hund men viftande svans när man kommer hem, så är nästa steg att få hunden att vara lugn när man inte är hemma. Det steget brukar komma naturligt när man utökar tiden man är borta i en bra takt.

Ok, så om man då är så känslokall att man kan acceptera alla skadliga effekter det har på hunden att använda en sån här produkt:
Vad händer om man väljer en antiskall-produkt istället för något av ovanstående alternativ?

Ja, då kan vi ju ta det som är det mest självklara för de flesta, den ekonomiska aspekten: man får spendera enorma mängder (troligtvis tiotals tusen kronor) pengar under hela hundens liv för att fylla på produkten varje gång den tar slut. Och dessutom går man och är arg och irriterad för att man inte kan lösa problemet. Men det mest allvarliga i detta scenario är att man plågar hunden hela dennes liv.
En hundinstruktör som hjälper hunden kanske kostar 2000 kr i värsta fall, en hundpsykolog någon extra tusenlapp. Slår man ut det på hundens liv och dessutom lägger till det faktum att både hunden och du mår bättre av att lära er hantera situationen, så borde valet vara självklart. För mig är det självklart att man bör googla ”hundinstruktör” istället för ”antiskall” när ens hund okynnesskäller.

Finns det inget positivt sätt att använda ett antiskallhalsband?
Jo trots allt jag sagt här ovan så finns det ett bra sätt, och det är genom att välja ljudsignal istället för dusch och sen betinga ljudet positivt, då tränar man hunden istället för att bestraffa den. Men vet ni vad, det går jättebra att träna hunden på en sånt sätt utan att köpa ett halsband, vilket är att rekommendera eftersom att man ändå använder sig av en fjärrkontroll till halsbandet vilket gör att man själv måste ha kontroll över signalen istället för att den kommer automatiskt. Lika gärna som att gå runt med en fjärrkontroll i fickan kan man gå runt med en pipmus eller något annat som har ett högt ljud. Och detta utan att man riskerar att hunden kopplar det till ett halsband och att det då bara funkar när halsbandet är på eller i närheten av hunden och dessutom påslagen (och drar batteri).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar