En hundinstruktör som bloggar om hundar, hundträning och vardagsliv

torsdag 30 september 2010

Det borde finnas riktlinjer...

för hur man ska bete sig och vad man ska säga och inte säga när man har hunddagis.

T.ex. om en hund som gått väldigt länge och har börjat få kompisar i gruppen och trivs jättebra måste sägas upp, vad säger man då till de andra hundägarna?
Om man har ett stort hunddagis räcker det ju med att skriva på månadsbreven eller veckobreven att "den här månaden tar vi farväl av Ludde och önskar honom all lycka i framtiden"...
Men när man har ett litet så blir det ju mer intimt än så och jag som vill vara öppen och ärlig hamnar i ett dilemma.

Om det är hundägarna som säger upp hunden så är det en sak, då kan ju de berätta om de vill och det finns alltid något att säga t.ex. "Ludde byter dagis för att ha närmare hem" eller "Ludde behöver inte dagis längre för de får ändrade arbetstider" eller något annat i samma stil.
Men om det är dagiset som säger upp hunden... hur gör man för att minska risken för konflikt? Eller för den delen smutskastning? Det värsta som skulle kunna hända är ju att man får dåligt rykte p.g.a. att man agerat precis som man ska.

Det finns flera anledningar att säga upp en hund, det kan vara allt från något så allvarligt som att hunden bitit någon personal eller en annan hund till att de andra hundarna eller aktuell hund inte mår bra i gruppen och dynamiken går åt helskotta.
Och det där med dynamik, dynamik är ju just precis dynamiskt. Allt kanske var bra i förra veckan eller förra månaden, men nu märker man att något har hänt och om man inte gör något nu så kan det bli för sent.
Speciellt om man har unghundar i en grupp så kan de komma jättebra överens fram tills en dag så de nästan verkar ha bestämt sig för att inte komma överens. Och det bästa då är att sära på de och en får sluta.

För att dynamiken ska ändras så räcker det med att någon blir sjuk eller får ont eller att en hund som alltid annars brukar gå kurs på helgerna har avslutat kursen och blir understimulerad rätt som det är. Hundar är inte alltid heller så bra på att lämna hemmet hemma när de kommer till dagis...

Jag efterlyser fortbildning för hunddagispersonal; fortbildning i ämnen som "hundägarpedagogik". Finns det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar